Tegenwoordig beoefenen zo’n 9000 Nederlanders in verenigingsverband handboogschieten als sport. Bij Archery-Events doen wij dat zowel ’s winters als ’s zomers buiten. In verschillende materiaalklassen gaan we de competitie met elkaar aan op afstanden die kunnen variëren van 5 tot 90 meter. Wij schieten op doelen die kunnen variëren van blazoenen tot levensechte 3D doelen. Hoewel we ook regelmatig wedstrijden schieten in teamverband, is boogschieten echt een individuele sport: het schieten van een pijl gebeurt door één persoon.
Handboog disciplines.
Er bestaan veel verschillende soorten handbogen varierend van traditionele bogen tot en met de high-tech compound bogen. Met welk type je ook schiet, of gaat schieten, bij Archery-Events is door onze unieke handicap berekening, altijd wel iemand bereidt om de uitdaging aan te gaan.

Binnen onze vereniging hanteren wij vier verschillende categorieën.

Recurve/compound

Bogen met richtmiddelen, stabi’s etc. Aluminium pijlen.

Barebow modern

Bogen met venster maar zonder richtmiddelen, stabi’s etc. Houten- of aluminium pijlen.

Barebow traditioneel

Bogen zonder venster. Longbows met oplegger. Houten pijlen.

Historisch

Bogen van natuurlijke materialen. Houten pijlen.

Uniek bij Archery-Events, schieten met handicap berekening

Bij Archery-Events zijn we toch anders dan veel andere verenigingen. Hoewel er steeds meer leden “Traditioneel” gaan schieten, zijn we zeker geen traditionele vereniging. Iedereen kan schieten met het soort/type boog waarmee hij of zij zich prettig voelt. Onderling zijn er veel verschillen. Een High Teck compound boog is veel nauwkeuriger dan een historische boog. Toch hebben wij een systeem bedacht dat ze tegen elkaar kunnen schieten en de historische boog kan winnen van de compound boog.

Bij wedstrijden met 30 pijlen, is de maximale score 300 punten. Een compound boogschutter schiet dit aantal punten (bijna) daadwerkelijk terwijl een historische boog zomaar 180 punten minder schiet. Dit verschil wordt als handicap bijgeteld, bij de historische boog waardoor beide types ongeveer op dezelfde score uitkomen. Voor iedere boogklasse is daarom een handicap berekend. Hierin wordt geen onderscheidt gemaakt tussen mannen en vrouwen!